Dec 12, 2010

Tipuri de snowboard

Chiar daca industria snowboardingului este intr-o mare si rapida crestere, pana in prezent au fost concepute 3 tipuri de placi, si anume : FREESTYLE (Park/Pipe) ; FREERIDE (All Mountain) si ALPINE (Carving/Race). Fiecare placa are o tehnica de constructie unica in functie de material, forma, flexibilitate si marime. De ex : Nu vei folosi o placa carving pentru sarituri, acrobatii si nici una de freestyle pentru viteza ... s.a.m.d. 

Freestyle Snowboard - placa pentru acrobatii
Este mai lata , mai stabila si mai usor de controlat. De asemenea, este mai scurta in comparatie cu placa de freeride sau carving, mai usoara, mai moale si mai flexibila. Aceste placi sunt construite pentru air , spins, grabs si riding fakie, mai sunt folosite pentru Jib, fun box, half pipe, rails, de diferite nivele de dificultate, forme si lungimi. Placa este simetrica nose - tail cu legaturi si boots soft. Pozitia cea mai utilizata in freestyle se numeste duck foot (-9 ° / +12 °).
Placa recomandata incepatorilor !

Freeride Snowboard - placa pentru alunecare "la liber"
Este cea mai comuna si cea mai usor accesibila in snowboarding. Se poate folosii atat pe partiile amenajate, snow park-uri sau padure/munte. O deosebim de cea de freestyle, fiind mai lunga, mai rigida , iar tail-ul placii nu este atat de curbat in comparatie cu nose-ul. Tail-ul poate sa fie "tesit" sau "coada de randunica"  pentru a scoate mai usor nose-ul din zapada. Cel mai bine se comporta pe zapada afanata.
Placa recomandata tuturor practicantilor !

Alpine Snowboard - placa pentru viteza si viraje taiate
Este foarte asemanatoare cu structura unui ski. Configurata pentru a avea foarte buna stabilitate la viteza, este mai lunga, mai ingusta si rigida. Similare cu placile de freeride, sunt facute pentru a merge intr-o singura directie. Se folosesc boots hard asemanatori cu claparii de ski.
Placa nu este recomandata incepatorilor !

2 comments:

  1. Ce simplu le-ai categorizat. Desi mi se pare ca prima mea placa a fost tip Alpine: ))

    ReplyDelete
  2. Tot asa am inceput si eu, cu o placa alpine, mai mare decat mine, foarte greu a fost. Pe vremea cand mi-am pus prima dat placa sub picioare nu aveam prea multe optiuni. Acum avem de unde sa alegem :)

    ReplyDelete